loadingJörgens blick vilar på helheten, på djuren, landskapet, jorden och växtligheten. Foto: Karin Sundemo
Jörgens blick vilar på helheten, på djuren, landskapet, jorden och växtligheten. Foto: Karin Sundemo
Tidsspegeln

Matproducenter som samarbetar med landskapet

Mats Janson

I livsmedelsbutiken finns hårddraget två sorters mat: den utan innehållsförteckning och den med en lista på ingredienser som påminner mer om en kemilektion än en middag. Maten utan lista är producerad av naturen själv med hjälp av människor. Maten med lista är gjord i labbet. Jörgen Andersson berättar om hur vi kan hjälpa livet och inte motarbeta det.

Lantbruk går ut på att producera mat till oss människor. Förenklat skulle man kunna påstå att det finns två tillvägagångssätt: industriell stordrift eller litet och lokalt. Litet och lokalt var självklart förr i tiden, innan traktorerna, mjölkmaskinerna, gödnings- och bekämpningsmedlen gjorde livet mindre tungt för bönderna, men kanske maten sämre för människorna i vissa fall.

Jörgen Andersson driver ett så kallat regenerativt lantbruk i Åredalen i Jämtland, ett lantbruk som skiljer sig från det traditionella bondeliv han är uppvuxen och skolad i.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingJörgens blick vilar på helheten, på djuren, landskapet, jorden och växtligheten. Foto: Karin Sundemo
Jörgens blick vilar på helheten, på djuren, landskapet, jorden och växtligheten. Foto: Karin Sundemo
Tidsspegeln

Matproducenter som samarbetar med landskapet

Mats Janson

I livsmedelsbutiken finns hårddraget två sorters mat: den utan innehållsförteckning och den med en lista på ingredienser som påminner mer om en kemilektion än en middag. Maten utan lista är producerad av naturen själv med hjälp av människor. Maten med lista är gjord i labbet. Jörgen Andersson berättar om hur vi kan hjälpa livet och inte motarbeta det.

Lantbruk går ut på att producera mat till oss människor. Förenklat skulle man kunna påstå att det finns två tillvägagångssätt: industriell stordrift eller litet och lokalt. Litet och lokalt var självklart förr i tiden, innan traktorerna, mjölkmaskinerna, gödnings- och bekämpningsmedlen gjorde livet mindre tungt för bönderna, men kanske maten sämre för människorna i vissa fall.

Jörgen Andersson driver ett så kallat regenerativt lantbruk i Åredalen i Jämtland, ett lantbruk som skiljer sig från det traditionella bondeliv han är uppvuxen och skolad i.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024