Recension: Eschenbach framförde hisnande Bruckner

Konsert: Klassisk musik

Eschenbach och Filharmonikerna gjorde en mäktig tolkning av Bruckner i en konsert som nu finns på Konserthuset Play. Foto: Yanan Li


Bruckners mäktiga åttonde symfoni framfördes av Kungliga Filharmonikerna under ledning av dirigenten Eschenbach i Konserthuset i Stockholm tidigare i januari. En inspelning från konserten hade nyligen premiär på Konserthuset Play.


Den 29 januari var det Play-premiär för Kungliga Filharmonikerna och dirigenten Christoph Eschenbachs tolkning av Anton Bruckners omfångsrika symfoni nr 8 på Konserthuset Play. Den cirka åttio minuter långa symfonin spelades in på Konserthuset i Stockholm den 19 januari. Symfonin är uppbyggd av fyra satser som innehåller både mörker och ljus men är till största delen hoppfull och slutar i ett jublande och bländande ljus.

Det komplexa och rika verket handlar enligt vissa om livet, döden och livet efter döden. Det är med andra ord ingen bakgrundsmusik, utan det kräver engagemang, och ger man det tid får man mycket tillbaka.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!