Cellisten som har världen som sin arbetsplats

Mötet: Andreas Brantelid

Den svensk-danske cellisten Andreas Brantelid återfinns på de stora musikscenerna världen över och gör skivinspelningar med välkända musiker och artister. Foto: Ida Wang


Andreas Brantelid är berömd för att skapa musik som berör. Som barn blev han fascinerad av musikens vidunderliga värld. Genom sin cello vill han i dag förmedla musikaliska upplevelser till andra.


Det finns människor vars väg är utstakad sedan födseln. Det finns en självklarhet i deras liv som är påtaglig. Jag träffar en av dem, den svensk-danske cellisten Andreas Brantelid.

– Jag har haft en känsla av att det inte är jag som valt musiken, utan det är musiken som valt mig. Jag har varit helt tagen av musiken så länge jag kommer ihåg. När jag som baby grät och var otröstlig, så var det enda som hjälpte att sätta mig framför min pappa när han övade på sin cello. Redan när jag var två år började jag tjata om att jag ville ha en egen cello. När jag fyllde tre år fick jag en mycket liten cello som var ungefär lika stor som en altviolin.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!